KOMPROMISI I KNJIGE

Svakoj mami je njeno dijete najbolje. To povlači za sobom da je ona kao majka najboljeg djeteta – najbolja majka.
Svako vrijeme ima svoje trendove dobre i nedobre. Svako bira po svom ukusu kom trendu će se prikloniti. Kao djevojčica sam voljela da budem drugačija, ali sam poštovala granice pristojnog i nepristojnog... Kao mjaka – posmatram moju djecu i svijet oko njih u nadi da će se oni pridržavati granica koje sami sebi odrede. Nije isto vaspitavati djevojčicu i dječaka, meni nije isto. Mislim da nije isto vaspitavati dvije djevojčice i dva dječaka. Sve zavisi kakve su osobe naspram nas i što prije shvatimo da su to osobe sa mišljenjem, stavom i shvatanjem veće su nam šanse da im omogućimo da granice koje određuju budu kvalitetne.
Veliki je izazov biti roditelj svakog vremena, ne samo danas. Umjetnost je djeci predočiti da sve materijalno oko njih postoji da im služi. Danas je dostupno svo znanje ovoga svijeta, kao i sva zla...
Kojim vrijednostima ih mi to učimo ako svi u kući imamo mobilni „na tač“ sa internetom i brojnim aplikacijama koji uvijek držimo uz sebe – u ruci, na stolu, u džepu... Porodica je na prvom mjestu mnogima i dalje, ali sve veći broj porodica se okuplja uz tv programe koje nam veliki broj lako dostupnih tv stanica nude. Možete li zamisliti dom bez tog čudotvornog uređaja? Svakao, mi biramo šta jedemo, gdje idemo, šta gledamo... Da li smo uvijek svjesni šta u nama budi tv sadržaj koju smo odabrali da gledamo?
Nije da patim za prošlim vremenima, jer šta je bilo treba da ostane tamo gdje je, ali se često nađem zamišljena – šta pokloniti djeci danas? Imaju telefon, slušalice, tablete, kompjutere, slatkiše, garderobu... Za rođendan moja djeca i njihovi drugari stavljaju po strani poklone u kojima je garderoba... Danas je sve lako dostupno po niskim cijenama, da li je to odraz naše lične kulture i kvaliteta? Ne kupujemo novi mobilni za svaki rođendan, pošto smo kupili mobilni, prije dvije godine, našu djevojčicu za odličan uspjeh u školi ili rođendan nagradimo putovanjem. Sada je već dovoljno velika da putuje sama, a rodbine srećom ima na različitim destinacijama, dok ih sve obiđe, biće punoletna. Mališa je još uvijek u svijetu igračaka i voli knjige, mada želi telefon, jer puno njegovih drugara koristi viber.
Prije par dana, vozimo ga na trening a on kaže „Luka je dobio sestru“
„Super! Odakle znaš? Je li ti Luka rekao?“
„Mama, kako može Luka da mi kaže kad nije ni došao u školu?!“
„Pa kako onda znaš?“
„Šta misliš kako? Poslao je poruku preko viber-a.“
„Učiteljici?“
„Ne mama, ne znam tačno kome jer puno mojih drugara koristi viber!“
Osluškujem oko sebe, dok sam na poslu, dok ih čekam posle škole ili treninga, roditelji često izgovaraju rečenicu „puno igraju igrice, ne skidaju glavu s telefona/tableta“.
Koje je riješenje?
Mi smo ih ograničavali isprva, radnim danima bez uređaja bilo koje vrste, vikendom može tablet sat, i jedan dugometražni crtani. Sat proveden uz igricu na tabletu je značio da se svi dani u sedmici broje i ispraćaju iščekujući petak, povratak iz škole i sat uz igricu... Moram priznati da to ograničavanje i nije neko rešenje. Složićete se. A i Malena je dobila tablet od tetke za rođendan. Više nisu zavisili od nas, a ne bi bilo uredu da joj oduzimamo poklon koji je kupljen iz ljubavi. Posle par „kažnjavanja“ te vrste – oduzimanja tableta, shvatili smo da ni to nije neko rješenje. Opet se sve svede na ucjenu, a to baš i nije neko vaspitavanje.
Zahvaljujući školskoj lektiri, došli smo do savršenog kompromisa, bez ograničenja – koliko vremenski čitaju, toliko mogu da koriste tablet, telefon ili kompjuter.
Djevojčica ima 13, ona domaći radi uz internet, ili sa drugarma iz razreda ili traži informacije. Ocjene pokazuju da to ima smisla i da je internet u njenom slučaju od koristi.
Mališa je treći razred i bez problema sam čita svaku lektiru, čak bira knjige kada odemo u knjižaru i neke knjige voli da čita. Lektiru baš i ne voli, ali dogovor je dogovor, ograničenja nema.
Najljepše je kada nas knjiga uspava – skrene misli, opusti tijelo i oslobodi od stravičnog zračenja kom smo neprestano izloženi.
Kako smo izbacili TV iz kuće, pisaću drugom prilikom... Sada idem da čitam :-)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

GOSPODINE POSLODAVAC, NE HVALA!

DO IT YOURSELF!

ČETRNAEST MAFINA